Imam Bayildi, czyli nadziewany bakłażan

Imam Bayildi, czyli nadziewany bakłażan z fetą i pomidorami to tradycyjne danie nie tylko kuchni greckiej. Jest także popularne na całych Bałkanach jak i w Turcji. Jego nazwę tłumaczy się bezpośrednio jako „omdlały Imam” i stoi za nią bardzo zabawna historia. W czasach, gdy w Grecji panowali Turcy, żona pewnego Imama przygotowała mu tą potrawę i po jej spróbowaniu aż zemdlał on z zachwytu, tak ona mu smakowała. Muszę przyznać, że jest rzeczywiście przepyszna, więc uważajcie na siebie kiedy jej skosztujecie.

Imam Bayildi, czyli nadziewany bakłażan z fetą i pomidorami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 70 g czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 nieduża marchewka
  • średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 12-15 pomidorków koktajlowych
  • 60 g sera feta
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml wody
  • świeża pietruszka i oliwa z oliwek do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: 2

  1. Najpierw przetnij bakłażana wzdłuż na pół. Następnie ostrym nożem natnij miąższ bakłażana, uważając, żeby nie naruszyć skórki. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry.

  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 40 – 50 minut.

  3. Po tym czasie bakłażany wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż przestygną. Następnie małą łyżeczką usuń miękki środek bakłażana, tak żeby pozostała sama skórka. Czynność tą wykonuj ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki, ponieważ będzie ona wypełniana farszem.

  4. Farsz:

    W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj przez chwilę, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj startą marchewkę (użyj tarki o dużych oczkach) i pokrojony miąższ z bakłażana. Podsmażaj przez około 6 – 8 minut, aż warzywa zmiękną.

  5. Całość dopraw solą, pieprzem, dodaj bazylię, koncentrat pomidorowy i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Całość zdeglasuj winem, cały czas mieszając, żeby wino odparowało, a konsystencja farszu nie była zbyt wodnista. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj.

  6. W naczyniu do zapiekania ułóż skórki z bakłażanów i wypełnij je farszem. Na wierzchu ułóż pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser feta. Do naczynia z faszerowanymi bakłażanami wlej 50 ml wody.

  7. Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

  8. Na koniec bakłażany podawaj oprószone świeżą pietruszką i skropione oliwą.

Jak Ci smakował mój nadziewany bakłażan? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania wegetariańskie, to sprawdź też mój przepis na halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem lub szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry