Imam Bayildi, czyli nadziewany bakłażan z fetą i pomidorami to tradycyjne danie nie tylko kuchni greckiej. Jest także popularne na całych Bałkanach jak i w Turcji. Jego nazwę tłumaczy się bezpośrednio jako „omdlały Imam” i stoi za nią bardzo zabawna historia. W czasach, gdy w Grecji panowali Turcy, żona pewnego Imama przygotowała mu tą potrawę i po jej spróbowaniu aż zemdlał on z zachwytu, tak ona mu smakowała. Muszę przyznać, że jest rzeczywiście przepyszna, więc uważajcie na siebie kiedy jej skosztujecie.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 70 g czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 nieduża marchewka
- średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 12-15 pomidorków koktajlowych
- 60 g sera feta
- sól
- pieprz
- 50 ml wody
- świeża pietruszka i oliwa z oliwek do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: 2
-
Najpierw przetnij bakłażana wzdłuż na pół. Następnie ostrym nożem natnij miąższ bakłażana, uważając, żeby nie naruszyć skórki. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry.
-
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 40 – 50 minut.
-
Po tym czasie bakłażany wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż przestygną. Następnie małą łyżeczką usuń miękki środek bakłażana, tak żeby pozostała sama skórka. Czynność tą wykonuj ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki, ponieważ będzie ona wypełniana farszem.
- Farsz:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj przez chwilę, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj startą marchewkę (użyj tarki o dużych oczkach) i pokrojony miąższ z bakłażana. Podsmażaj przez około 6 – 8 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Całość dopraw solą, pieprzem, dodaj bazylię, koncentrat pomidorowy i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Całość zdeglasuj winem, cały czas mieszając, żeby wino odparowało, a konsystencja farszu nie była zbyt wodnista. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
-
W naczyniu do zapiekania ułóż skórki z bakłażanów i wypełnij je farszem. Na wierzchu ułóż pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser feta. Do naczynia z faszerowanymi bakłażanami wlej 50 ml wody.
-
Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
-
Na koniec bakłażany podawaj oprószone świeżą pietruszką i skropione oliwą.
Jak Ci smakował mój nadziewany bakłażan? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania wegetariańskie, to sprawdź też mój przepis na halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem lub szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem.