Pyszne placuszki z cukinią i serem feta, dodałam do nich jeszcze świeżą mięte i papryczkę chilli, żeby urozmaicić i podbić smak. Chrupiące z wierzchu, delikatnie pikantne i odświeżające. Lubię na takiego placuszka położyć jajko w koszulce i zjeść na śniadanie. To połączenie smaków przenosi mnie myślami do gorącej i słonecznej Grecji.
Składniki:
- 400 g cukinii
- jajko
- 100 g sera feta
- garść posiekanego szczypiorku
- kilka listków świeżej mięty
- 1/2 świeżej papryczki chilli (opcjonalnie)
- 4 łyżki mąki
- sól
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
-
Najpierw umyj cukinię. Nie obieraj jej, tylko zetrzyj ze skórką na tarce o grubych oczkach. Porządnie dopraw solą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, żeby puściła wodę.
-
Następnie starte warzywo dokładnie odciśnij i umieść w misce.
-
Dodaj jajko oraz wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
-
Do masy dodaj też posiekany szczypiorek, miętę, papryczkę chilli i wlej łyżkę oliwy z oliwek.
-
Na koniec dodaj lekko rozkruszoną fetę i całość wymieszaj.
-
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smaż placuszki, użyj po około 2 łyżki masy na jednego placka.
-
Bardzo dobrze smakują same, także podane z jajkiem w koszulce lub sadzonym.
Jak Ci smakowały moje placuszki z cukinią i serem feta? Jeśli szukasz innych pomysłów na wytrawne śniadania, to sprawdź też moje przepisy na pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym lub jajko sadzone w grzance ze szparagami i łososiem.