Placuszki z cukinią i serem feta

Pyszne placuszki z cukinią i serem feta, dodałam do nich jeszcze świeżą mięte i papryczkę chilli, żeby urozmaicić i podbić smak. Chrupiące z wierzchu, delikatnie pikantne i odświeżające. Lubię na takiego placuszka położyć jajko w koszulce i zjeść na śniadanie. To połączenie smaków przenosi mnie myślami do gorącej i słonecznej Grecji.

Placuszki z cukinią i serem feta

Składniki:

  • 400 g cukinii
  • jajko
  • 100 g sera feta
  • garść posiekanego szczypiorku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/2 świeżej papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

  1. Najpierw umyj cukinię. Nie obieraj jej, tylko zetrzyj ze skórką na tarce o grubych oczkach. Porządnie dopraw solą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, żeby puściła wodę.

  2. Następnie starte warzywo dokładnie odciśnij i umieść w misce.

  3. Dodaj jajko oraz wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.

  4. Do masy dodaj też posiekany szczypiorek, miętę, papryczkę chilli i wlej łyżkę oliwy z oliwek.

  5. Na koniec dodaj lekko rozkruszoną fetę i całość wymieszaj.

  6. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smaż placuszki, użyj po około 2 łyżki masy na jednego placka.

  7. Bardzo dobrze smakują same, także podane z jajkiem w koszulce lub sadzonym.

Jak Ci smakowały moje placuszki z cukinią i serem feta? Jeśli szukasz innych pomysłów na wytrawne śniadania, to sprawdź też moje przepisy na pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym lub jajko sadzone w grzance ze szparagami i łososiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry