Miętowa gorąca czekolada

Połączenie czekolady z miętą to klasyka. Można je kochać albo go nie cierpieć. Ja z pewnością należę do tego pierwszego teamu. A jak jest z Wami? Istnieje kilka sposobów na jej przygotowanie, jednak najważniejsze jest to, aby ostatecznie miętowa gorąca czekolada wyszła pyszna. Aromat mięty można uzyskać przez dodatek gałązek mięty do ciepłego mleka, które należy wyjąć przed podaniem. Możecie też do zwykłej czekolady dodać miętowe pastylki lub iść na łatwiznę i po prostu kupić dobrej jakości gorzką czekoladę z miętą:)

Gorąca czekolada miętowa

Składniki:

  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g czekolady deserowej zawartość 50% kakao
  • kilka pastylek miętowych
Lub czekoladę i pastylki miętowe zastąp:
  • 100 g gorzka czekolada miętowa, nie nadziewana

Wykonanie:

PORCJE: 1-2

  1. Najpierw w rondelku podgrzej mleko. Dodaj pastylki miętowe, cukier waniliowy i podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich składników.

  2. Następnie dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zupełnie się rozpuści.

  3. Na koniec dodaj odrobinę soli i zamieszaj.

  4. Przelej do szklaneczek. Najlepiej smakuje podana z piankami marshmallows.

Jak Ci smakowała moja miętowa gorąca czekolada z piankami marshmallows? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciepłe i słodkie przyjemności, to sprawdź też moje przepisy na grzane wino z żurawiną, rozgrzewające i aromatyczne, idealnie kremową i gęstą gorącą czekoladę lub karmelowe latte macchciato z posypką orzechową.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry