Kiedy za oknem robi się coraz zimniej i ciemniej, zaczynam powoli zapadać w zimową melancholię. Wtedy coraz częściej szukam sobie małych przyjemności, które umilą mi czas. Jedną z nich jest właśnie delikatnie gęsta, gorąca czekolada z bitą śmietaną. Ma bardzo bogaty i intensywny czekoladowy smak, a przy tym jest idealnie kremowa i rozgrzewająca. Po jej wypiciu czuję się zrelaksowana, a dodatkowo dostaję zastrzyk energii i chęci do działania dzięki zawartej w niej serotoninie, czyli hormonie szczęścia.

Składniki:
- 200 g czekolady deserowej
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 min..
PORCJE: 4
-
Najpierw w niewielkim rondelku podgrzej mleko, tak żeby było gorące, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę i szczyptę soli. Odczekaj kilkanaście sekund.
-
Trzepaczką lub widelcem zacznij szybko mieszać czekoladę, aż będzie prawie rozpuszczona.
-
Ponownie zacznij podgrzewać, cały czas mieszając, żeby czekolada się nie zważyła. Doprowadź do delikatnego bulgotania, po czym przelej do małych filiżanek. Na koniec gorącą czekoladę możesz udekorować bitą śmietaną.
Jak Ci smakowała moja delikatnie gęsta, gorąca czekolada z bitą śmietaną? Jeśli szukasz innych pomysłów na danie z czekoladą, to sprawdź też moje przepisy na mus czekoladowy z awokado i pistacjami, ciasto czekoladowe ze śliwkami w słonym karmelu lub klasyczne brownie z 5 składników.