Dostałam ostatnio koszyk przepysznych dojrzałych śliwek prosto z ogrodu, więc pierwsza myśl to oczywiście ciasto. Nie miałam jednak ochoty na tradycyjny wypiek drożdżowy pod kruszonką i tak powstał pomysł na ciasto czekoladowe ze śliwkami w słonym karmelu. Bardzo proste do przygotowania, a efekt końcowy to istne niebo w gębie.
Składniki:
Sos karmelowy:
- 250 g brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki soli
Ciasto:
- 2 jajka
- 100 g masła
- 6 łyżek brązowego cukru
- 3/4 kubka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 6-8 dojrzałych śliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: 8
-
Dno okrągłej formy do pieczenia (średnica 18-20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie dno i boki formy natrzyj masłem.
- Sos karmelowy:
Na rozgrzaną patelnie wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się roztopi, co jakiś czas poruszając patelnią. Pamiętaj, żeby nie mieszać cukru. Kiedy cukier się rozpuści i zacznie bulgotać dodaj masło i sól i ponownie poruszaj patelnią bez mieszania, aż składniki się połączą. Odstaw z palnika i po chwili przelej gorący sos do wcześniej przygotowanej formy.
-
Śliwki umyj, osusz, podziel na pół i wyjmij pestki. Układaj na gorącym karmelu wewnętrzną stroną do dołu. Uważaj, żeby nie dotknąć karmelu palcami, ponieważ jest bardzo gorący.
-
W misce ucieraj mikserem masło z cukrem na gładką masę przez około 2-3 minuty. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj do połączenia składników.
-
Następnie dodaj wymieszaną wcześniej mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao
-
Całość zmiksuj na gładką masę i wylej do formy na śliwki.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, przez 35-40 minut.
-
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut i wyłóż „do góry nogami” na kratkę, następnie zdejmij formę. Po ostygnięciu ciasto przełóż na paterę.
Jeśli smakowało Ci moje ciasto czekoladowe ze śliwkami i szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź moje przepisy na torcik cytrynowy z jagodami lub ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim.