Tacos z chorizo, czarną fasolą i pikantną salsą

W tegoroczne wakacje podczas różnych plenerowych imprez miałam okazję spróbować dań z food trucków i to właśnie jeden z nich w wersji meksykańskiej zainspirował mnie do przygotowania tego przepisu. Tacos z chorizo, czarną fasolą i pikantną salsą to moja wersja tej tradycyjnej meksykańskiej przekąski, którą lokalnie podaje się najczęściej z farszem z ryb lub owoców morza w towarzystwie pikantnego sosu i warzywnych dodatków. Ponieważ w polskich sklepach na bogactwo świeżych i dobrej jakości ryb narzekać nie możemy, to mój farsz oparłam na pikantnym chorizo i czarnej fasoli i wyszło równie pysznie.

Tacos z chorizo, czarną fasolą i pikantną salsą

Składniki:

  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czarnej fasoli (400 g)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • garść cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
  • sok z 1/2 limonki
  • 40 g tartego sera cheddar
  • kwaśna śmietana 18%
  • 12 tacos
Pikantna salsa pomidorowa:
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 świeżej papryczki jalapeno ( lub 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne)
  • garść listków świeżej kolendry
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 12 tacos

  1. Kiełbasę chorizo pokrój w małą kostkę i podsmaż na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz z kiełbasy dodaj mieloną kolendrę i kumin oraz pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę. Podsmażaj przez kilka minut, tak żeby papryka pozostała chrupiąca. Na koniec dodaj lekko odsączoną czarną fasolę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.

  2. W miseczce ugnieć cienko poszatkowaną czerwoną kapustę z sokiem z limonki.

  3. Pikantna salsa pomidorowa:

    Pomidory pokrój na ćwiartki, palcami usuń płynną część pomidora z pestkami. Następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Posiekaj papryczkę jalapeno, świeżą kolendrę i dodaj do pomidorów. Na koniec dodaj pokrojoną w małą kostkę czerwoną cebulę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość.

  4. Tacos przed podaniem rozgrzej w piekarniku (około 3-4 minut, 200 stopni C). Następnie ułóż farsz z chorizo i czarnej fasoli, na to połóż czerwoną kapustę i pomidorową salsę. Na koniec posyp serem cheddar i oblej odrobiną kwaśnej śmietany.

Jak Ci smakowały tacos z chorizo, czarną fasolą i pikantną salsą? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź moje przepisy na spring rolls z kurczakiem, awokado i mango lub zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top