Ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim

Ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim to jedna z moich propozycji na wypieki z sezonowymi owocami. Słodkie borówki komponują się doskonale z kwaśnym jogurtem i cytryną, w rezultacie otrzymujemy pyszny i pełen witamin deser. Przepis jak zawsze prosty i nie wymagający wiele czasu i wysiłku, dlatego gorąco polecam!

ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g świeżych borówek amerykańskich (Jeśli używasz mrożonych – rozmroź na sitku pozostawiając na całą noc)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina i 15 minut

  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25 cm.

  2. W misce utrzyj jajka z cukrem, następnie dodaj jogurt grecki,
    rozpuszczone masło i 2 łyżki soku z cytryny i wszystko wymieszaj.

  3. W naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami
    do masy jajecznej.

  4. Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj

  5. W kolejnym naczyniu połącz borówki z 2 łyżkami soku z cytryny i mąką ziemniaczaną

  6. Do formy wlej połowę ciasta, następnie ułóż na nim połowę borówek.
    Powtórz czynność w tej samej kolejności.

  7. Piecz w temperaturze 180 stopni C, w funkcji termoobieg przez 50-60 minut.Ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim

Spodobał Ci się mój przepis na ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim? Sprawdź także moje inne przepisy na wypieki. Polecam przede wszystkim letnią tarte z malinami, domową szarlotkę z antonówek i rabarbar pod migdałowo-owsianą kruszonką z karmelem i imbirem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top