Ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim to jedna z moich propozycji na wypieki z sezonowymi owocami. Słodkie borówki komponują się doskonale z kwaśnym jogurtem i cytryną, w rezultacie otrzymujemy pyszny i pełen witamin deser. Przepis jak zawsze prosty i nie wymagający wiele czasu i wysiłku, dlatego gorąco polecam!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g świeżych borówek amerykańskich (Jeśli używasz mrożonych – rozmroź na sitku pozostawiając na całą noc)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 15 minut
-
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25 cm.
-
W misce utrzyj jajka z cukrem, następnie dodaj jogurt grecki,
rozpuszczone masło i 2 łyżki soku z cytryny i wszystko wymieszaj. -
W naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami
do masy jajecznej. -
Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj
-
W kolejnym naczyniu połącz borówki z 2 łyżkami soku z cytryny i mąką ziemniaczaną
-
Do formy wlej połowę ciasta, następnie ułóż na nim połowę borówek.
Powtórz czynność w tej samej kolejności. -
Piecz w temperaturze 180 stopni C, w funkcji termoobieg przez 50-60 minut.
Spodobał Ci się mój przepis na ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim? Sprawdź także moje inne przepisy na wypieki. Polecam przede wszystkim letnią tarte z malinami, domową szarlotkę z antonówek i rabarbar pod migdałowo-owsianą kruszonką z karmelem i imbirem.