Uwielbiam śniadania, a w szczególności te weekendowe, kiedy mogę je celebrować w ciszy i spokoju. Śniadanie to najważniejszy posiłek i często decyduje o naszej formie i nastroju na cały dzień. Dlatego lubię na nie zjeść coś smakowitego co sprawi, że poczuję się szczęśliwa. Takie są właśnie gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym, odrobiną parmezanu i płatkami chilli, które pobudzają jak kawa.

Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 małe jajka
- mały ząbek czosnku
- tarty parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- płatki chilli do podania
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE:2
-
Najpierw cukinię umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zrób makaron z cukinii za pomocą tarki spiralnej. Jeśli jej nie posiadasz warzywo, to pokrój w cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw. Następnie ułóż je na sobie i pokrój wzdłuż w długie paski.
-
Cukinię przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej 3-4 łyżki oliwy z oliwek i całość delikatnie przemieszaj rękoma.
-
Warzywo przełóż na dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie, a większość wody, którą puści cukinia podczas smażenia odparuje. Następnie podziel zawartość patelni na pół i uformuj z niej dwa gniazda pozostawiając wolny środek.
-
Do środka każdego gniazda dodaj po łyżeczce parmezanu.
-
Białko jaja oddziel od żółtka. Do środka gniazda z cukinii wlej białko. To samo zrób z drugim drugim gniazdem.
-
Patelnię przykryj pokrywką i podsmażaj na małym ogniu, aż białko się zetnie. Następnie na wierzchu delikatnie ułóż żółtko.Patelnię pozostaw na ogniu jeszcze przez minutę.
-
Następnie zdejmij ją z ognia i delikatnie za pomocą szerokiej szpatułki przełóż gniazda na talerze.
-
Na koniec całość oprósz płatkami chilli i parmezanem.
Jak Ci smakowały moje gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym? Jeśli szukasz innych pomysłów na fit śniadania, to sprawdź też moje przepisy na quinoa na mleku kokosowym z malinami, płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami lub jajka zapiekane z łososiem i cukinią.
Bardzo fajny przepis. Dziękuję. Dodatek parmezanu to świetny pomysł 🙂 Smaczne i sycące.