Maślane szparagi z jajkiem i parmezanem

Sezon szparagowy za pasem i jeśli szukasz sposobu, jak wykorzystać je na śniadanie, to sprawdź mój przepis na maślane szparagi z jajkiem i parmezanem. Klasyczne połączenie smaków, a przy tym tylko kilka składników i ekspresowe przygotowanie, dające w rezultacie smaczny i pełnowartościowy posiłek. Smacznego!

Szparagi z jajkiem i parmezanem

Składniki:

  • 2 świeże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka octu
  • 400 g świeżych zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 2

  1. W wysokim wąskim garnku zagotuj wodę z solą i 1 łyżką masła. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.

  2. Wstaw do garnka, tak aby górna część nie była zanurzona w wodzie.
    Gotuj 5 minut, a następnie zanurz całe szparagi w wodzie i gotuj jeszcze przez minutę.

  3. W niedużym rondelku zagotuj wodę z octem. Następnie zmniejsz temperaturę, żeby woda lekko bulgotała.
    Jajko wbij do miseczki.

  4. W garnku zamieszaj delikatny wir i powoli wlej jajko na środek wiru. Gotuj 2 minuty.
    Wyjmij jajko cedzakiem na talerzyk. To samo powtórz z kolejnym jajkiem.

  5. Ugotowane, gorące szparagi rozłóż na dwóch talerzach, dodaj po pół łyżki masła, posyp parmezanem.
    Następnie ułóż jajko, dopraw solą i pieprzem.Szparagi z jajkiem i parmezanem

Podoba Ci się mój prosty przepis na maślane szparagi z jajkiem i parmezanem? Szukasz innych propozycji na śniadanie? Jeśli tak, to sprawdź moje przepisy na jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub Dutch Baby, holenderskiego pieczonego naleśnika.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry