Sezon szparagowy za pasem i jeśli szukasz sposobu, jak wykorzystać je na śniadanie, to sprawdź mój przepis na maślane szparagi z jajkiem i parmezanem. Klasyczne połączenie smaków, a przy tym tylko kilka składników i ekspresowe przygotowanie, dające w rezultacie smaczny i pełnowartościowy posiłek. Smacznego!
Składniki:
- 2 świeże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka octu
- 400 g świeżych zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
-
W wysokim wąskim garnku zagotuj wodę z solą i 1 łyżką masła. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
-
Wstaw do garnka, tak aby górna część nie była zanurzona w wodzie.
Gotuj 5 minut, a następnie zanurz całe szparagi w wodzie i gotuj jeszcze przez minutę. -
W niedużym rondelku zagotuj wodę z octem. Następnie zmniejsz temperaturę, żeby woda lekko bulgotała.
Jajko wbij do miseczki. -
W garnku zamieszaj delikatny wir i powoli wlej jajko na środek wiru. Gotuj 2 minuty.
Wyjmij jajko cedzakiem na talerzyk. To samo powtórz z kolejnym jajkiem. -
Ugotowane, gorące szparagi rozłóż na dwóch talerzach, dodaj po pół łyżki masła, posyp parmezanem.
Następnie ułóż jajko, dopraw solą i pieprzem.
Podoba Ci się mój prosty przepis na maślane szparagi z jajkiem i parmezanem? Szukasz innych propozycji na śniadanie? Jeśli tak, to sprawdź moje przepisy na jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub Dutch Baby, holenderskiego pieczonego naleśnika.