Pikantny kurczak piri piri w wersji portugalskiej

Kurczak piri piri to moja propozycja na obiad/kolację w stylu portugalskim. Bardzo pikantny i aromatyczny, dzięki czemu komponuje się doskonale z lekko musującym i świeżym vinho verde. Musisz spróbować!

Pikantny kurczak piri piri

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 10 świeżych papryczek piri piri (opcjonalnie czerwone papryczki chilli)
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki vihno verde (opcjonalnie białe wytrawne wino)
  • sok z jednej cytryny
  • sok z jednej niedużej pomarańczy
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godz..

PORCJE: 4

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Paprykę podziel na pół, usuń gniazdo i nasmaruj oliwą z oliwek.

  2. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż paprykę zewnętrzną stroną (skórką do góry), rozłóż papryczki piri piri ( pamiętaj, aby odciąć zielone końcówki).

  3. Piecz około 20 min., aż z papryki zacznie odchodzić skórka. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i obierz paprykę ze skórki.

  4. Obierz czosnek i zalej wrzątkiem na około 3 minuty. Następnie w rondelku zagotuj sok z cytryny, pomarańczy i vihno verde. Dodaj papryczki piri piri i wędzoną paprykę.

  5. Podgrzewaj przez kilka minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.
    Kiedy zawartość rondla lekko przestygnie przelej całość do blendera.

  6. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczoną paprykę, oliwę z oliwek i sól. Zmiksuj dokładnie na gładką masę.

  7. W naczyniu żaroodpornym natrzyj solą ćwiartki z kurczaka, następnie dokładnie wmasuj marynatę i rozprowadź ją dodatkowo na wierzchu. Jak najszybciej po tym zabiegu umyj dokładnie ręce, aby uniknąć poparzenia.

  8. Kurczaka wstaw do piekarnika na 180 stopni C na 40 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni C i nastaw funkcję górnego grilla. Piecz jeszcze 20 minut.

  9. Marynatę możesz przechowywać w lodówce kilka dni, idealnie pasuje również do skrzydełek. Kurczak piri piri ma wiele odsłon.Portugalski kurczak piri piri

Sprawdź także inne moje przepisy na dania główne, takie jak makaron caprese z jogurtowym pesto lub tartę ze szparagami i kozim serem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry