Moje dzieci uwielbiają naleśniki, dlatego robię je na śniadanie praktycznie w każdy weekend. Niekiedy ponosi mnie fantazja i wymyślam bardziej wyszukane wersje tej potrawy, szczególnie gdy dostępne są już świeże owoce. Stąd przepis na naleśniki z truskawkami i domowym sosem czekoladowym. Sprawdzą się ona także doskonale jako deser. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego + olej do smażenia
- 2 łyżki kakao
- 1 kg świeżych truskawek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki ciepłej wody
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
- Przygotowanie naleśników:
Zacznij od usmażenia naleśników. W tym celu w naczyniu zmiksuj dokładnie mąkę, mleko, wodę, łyżkę oleju i jajko.
Następnie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż naleśniki z obu stron. Technika przewracania naleśników dowolna:) - Sos czekoladowy:
W miseczce wymieszaj dokładnie kakao z miodem i ciepłą wodą (użyj tyle wody, żeby sos nie był zbyt rozwodniony).
- Podawanie:
Naleśniki wypełnij pokrojonymi truskawkami i zwiń jak na poniższym zdjęciu. Na koniec polej je sosem czekoladowym.
Czy smakowały Ci moje naleśniki z truskawkami i sosem czekoladowym? Sprawdź także inne moje propozycje na desery, takie jak szybki deser z mascarpone i owocami z kompotu, mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone lub waniliowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną.