Naleśniki z truskawkami i domowym sosem czekoladowym

Moje dzieci uwielbiają naleśniki, dlatego robię je na śniadanie praktycznie w każdy weekend. Niekiedy ponosi mnie fantazja i wymyślam bardziej wyszukane wersje tej potrawy, szczególnie gdy dostępne są już świeże owoce. Stąd przepis na naleśniki z truskawkami i domowym sosem czekoladowym. Sprawdzą się ona także doskonale jako deser. Polecam!

Naleśniki z truskawkami i domowym sosem czekoladowym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + olej do smażenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kg świeżych truskawek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki ciepłej wody

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 2

  1. Przygotowanie naleśników:

    Zacznij od usmażenia naleśników. W tym celu w naczyniu zmiksuj dokładnie mąkę, mleko, wodę, łyżkę oleju i jajko.
    Następnie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż naleśniki z obu stron. Technika przewracania naleśników dowolna:)

  2. Sos czekoladowy:

    W miseczce wymieszaj dokładnie kakao z miodem i ciepłą wodą (użyj tyle wody, żeby sos nie był zbyt rozwodniony).

  3. Podawanie:

    Naleśniki wypełnij pokrojonymi truskawkami i zwiń jak na poniższym zdjęciu. Na koniec polej je sosem czekoladowym.Naleśniki z truskawkami i domowym sosem czekoladowym

Czy smakowały Ci moje naleśniki z truskawkami i sosem czekoladowym? Sprawdź także inne moje propozycje na desery, takie jak szybki deser z mascarpone i owocami z kompotu, mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone lub waniliowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry