Lubię czasami zjeść na kolację coś innego niż zwykłe kanapki. Ważne jednak, żeby danie, które mam zamiar przygotować było proste i składało się z łatwo dostępnych składników. Taki właśnie jest makaron ryżowy z wołowiną w sosie teriyaki i warzywami. Sos przygotowuje się bardzo szybko, a cały posiłek to zaledwie kilkanaście minut pracy. Używam warzyw, które akurat mam w lodówce, do tego dodaję makaron lub ryż i posiłek gotowy! A jeśli zrobię więcej, to zabieram na drugi dzień do pracy. Wołowinę można też spokojnie zastąpić kurczakiem lub praktycznie każdym innym mięsem, będzie smakować równie dobrze.
Składniki:
- makaron ryżowy
- 2 łyżki sezamu
- 200 g wołowiny (polędwica)
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- szczypiorek do podania
Sos teriyaki:
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka brązowego cukru/miodu
- 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 cm świeżego imbiru
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw pokrój wołowinę w długie cienkie paski. Następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Marchewkę pokrój w cienkie krótkie słupki, a seler w półksiężyce. Do wołowiny dodaj warzywa i sezam. Podsmażaj kilka minut, tak żeby warzywa były chrupiące. Warzyw i wołowiny nie doprawiaj solą, ponieważ sos jest wystarczająco słony.
- Sos teriyaki:
W dalszej kolejności w miseczce wymieszaj sos sojowy, wodę, sok z limonki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chilli oraz starty imbir. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
-
Tak przygotowany sos wlej na patelnię z warzywami i wołowiną. Doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
-
Makaron ugotuj i wymieszaj z sosem. Na koniec przełóż do miseczek i oprósz posiekanym szczypiorkiem.
Jak Ci smakował mój makaron ryżowy wołowiną w sosie teriyaki i warzywami? Jeśli szukasz innych pomysłów na lunch, to sprawdź też moje przepisy na zdrową miskę z ciecierzycą, tuńczykiem i fetą, fit carbonarę z wędzonym łososiem lub butter chicken – maślany kurczak po indyjsku.