Prosta zupa orientalna z indykiem i noodlami

W te chłodne dni lubię ogrzać się miseczką ciepłej i aromatycznej, pożywnej zupy o niebanalnym smaku. Jednak nie jest mi po drodze gotować ją kilka godzin… Właśnie dlatego stworzyłam zupę, która jest pełna pysznego, intensywnego smaku, a przygotowanie jej zajmuje mi zaledwie 30 minut. Ta prosta zupa orientalna z indykiem i makaronem noodle jest napakowana sporą ilością zielonych warzyw. Zimą używam tych mrożonych, które zawsze mam w zamrażarce i mogę z nich szybko ugotować coś pysznego i zdrowego. Dodatek orientalnych przypraw takich jak świeży korzeń imbiru, słynąca ze swoich prozdrowotnych właściwości kurkuma, a także trawa cytrynowa i delikatnie słodkie mleko kokosowe sprawiają, że zupa jest idealna.

Prosta orientalna zupa z kurczakiem i noodlami

Składniki:

  • 300 g filetu z indyka
  • 400 ml mleka kokosowego (najlepiej, żeby w składzie miał tylko wodę i miąższ z kokosa)
  • 100 g makaronu noodle
  • średni pomidor
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • mała marchewka
  • łyżeczka trawy cytrynowej (ciętej suszonej)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku lub świeżej
  • łyżka tartego świeżego korzenia imbiru
  • szklanka zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
  • kilka różyczek brokuła świeżego lub mrożonego
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • litr gorącej wody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Do podania:

  • cytryna
  • płatki chilli lub pieprz cayenne
  • szczypiorek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 3-4

  1. Najpierw pokrój indyka w nieduże paski i dopraw solą i pieprzem.

  2. W dużym garnku podsmaż mięso na oleju, na mocno złocisty kolor. Następnie przełóż na talerzyk i odstaw.

  3. Do tego samego garnka wlej ponownie odrobinę oleju i podsmaż świeżo starty korzeń imbiru, kurkumę oraz trawę cytrynową.

  4. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojone w półksiężyce marchewkę i seler naciowy.

  5. Całość podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw solą.

  6. Pomidora wyparz i obierz ze skórki, następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażonych warzyw.

  7. Do garnka z warzywami wlej litr gorącej wody i dodaj wcześniej podsmażonego indyka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw solą do smaku.

  8. Po tym czasie dodaj zielone warzywa, groszek, fasolkę i brokuł. Wszystko gotuj jeszcze przez 10 minut pod przykryciem, aż warzywa będą al dente.

  9. Następnie dodaj makaron noodle i pozostaw go w zupie na kilka minut, aż spęcznieje.

  10. Garnek zdejmij z ognia, wlej puszkę mleka kokosowego i całość odkładnie wymieszaj.

  11. Zupę podawaj oprószoną płatkami chilli, posiekanym szczypiorkiem i na koniec skrop cytryną.

Jak Ci smakowała moja prosta zupa orientalna z indykiem i noodlami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy, to sprawdź też moje przepisy na wegetariańską zupę z soczewicą i batatem lub pikantną zupę tajską z krewetkami i zielonym curry.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry