W te chłodne dni lubię ogrzać się miseczką ciepłej i aromatycznej, pożywnej zupy o niebanalnym smaku. Jednak nie jest mi po drodze gotować ją kilka godzin… Właśnie dlatego stworzyłam zupę, która jest pełna pysznego, intensywnego smaku, a przygotowanie jej zajmuje mi zaledwie 30 minut. Ta prosta zupa orientalna z indykiem i makaronem noodle jest napakowana sporą ilością zielonych warzyw. Zimą używam tych mrożonych, które zawsze mam w zamrażarce i mogę z nich szybko ugotować coś pysznego i zdrowego. Dodatek orientalnych przypraw takich jak świeży korzeń imbiru, słynąca ze swoich prozdrowotnych właściwości kurkuma, a także trawa cytrynowa i delikatnie słodkie mleko kokosowe sprawiają, że zupa jest idealna.
Składniki:
- 300 g filetu z indyka
- 400 ml mleka kokosowego (najlepiej, żeby w składzie miał tylko wodę i miąższ z kokosa)
- 100 g makaronu noodle
- średni pomidor
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łodyga selera naciowego
- mała marchewka
- łyżeczka trawy cytrynowej (ciętej suszonej)
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku lub świeżej
- łyżka tartego świeżego korzenia imbiru
- szklanka zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
- kilka różyczek brokuła świeżego lub mrożonego
- garść mrożonego zielonego groszku
- litr gorącej wody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Do podania:
- cytryna
- płatki chilli lub pieprz cayenne
- szczypiorek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 3-4
-
Najpierw pokrój indyka w nieduże paski i dopraw solą i pieprzem.
-
W dużym garnku podsmaż mięso na oleju, na mocno złocisty kolor. Następnie przełóż na talerzyk i odstaw.
-
Do tego samego garnka wlej ponownie odrobinę oleju i podsmaż świeżo starty korzeń imbiru, kurkumę oraz trawę cytrynową.
-
Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojone w półksiężyce marchewkę i seler naciowy.
-
Całość podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw solą.
-
Pomidora wyparz i obierz ze skórki, następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażonych warzyw.
-
Do garnka z warzywami wlej litr gorącej wody i dodaj wcześniej podsmażonego indyka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw solą do smaku.
-
Po tym czasie dodaj zielone warzywa, groszek, fasolkę i brokuł. Wszystko gotuj jeszcze przez 10 minut pod przykryciem, aż warzywa będą al dente.
-
Następnie dodaj makaron noodle i pozostaw go w zupie na kilka minut, aż spęcznieje.
-
Garnek zdejmij z ognia, wlej puszkę mleka kokosowego i całość odkładnie wymieszaj.
-
Zupę podawaj oprószoną płatkami chilli, posiekanym szczypiorkiem i na koniec skrop cytryną.
Jak Ci smakowała moja prosta zupa orientalna z indykiem i noodlami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy, to sprawdź też moje przepisy na wegetariańską zupę z soczewicą i batatem lub pikantną zupę tajską z krewetkami i zielonym curry.