Dzisiaj chcę się z Wami podzielić jednym z moich ulubionych przepisów na tradycyjną włoską pastę, czyli spaghetti alla puttanesca. Jest on bardzo prosty, bo przygotowanie całego dania to zaledwie 20 minut. Po ich upływie otrzymujemy intensywny pomidorowy sos z dodatkiem filecików anchois, kaparów, oliwek i płatków chilli. Mówię Wam, perfetto!
Składniki:
- 5-6 filecików anchois
- duży ząbek czosnku
- garść kaparów
- garść czarnych oliwek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 300 g świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
- pieprz
- oliwa z oliwek
- płatki chilli
- parmezan
- natka pietruszki
- 200 g makaronu spaghetti
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie.
-
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez chwilę.
-
Następnie w moździerzu utrzyj filety anchois na gładką pastę. Możesz zrobić to widelcem.
-
Filety dodaj na patelnię i dalej podsmażaj. W międzyczasie dorzuć garść odsączonych kaparów oraz przekrojonych na połówki oliwek.
-
Całość podsmażaj przez kilka minut i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty, następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory, dopraw pieprzem i duś pod przykryciem przez 10 minut.
-
Po tym czasie dodaj odcedzony makaron i odrobinę wody z makaronu, jeśli jest taka potrzeba. Makaron z sosem wymieszaj na patelni i przełóż na talerze. Na koniec posyp posiekaną pietruszką, płatkami chilli i tartym parmezanem.
Jak Ci smakowało moje spaghetti alla puttanesca? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne pasty, to sprawdź też moje przepisy na maślane tagliatelle z czarną letnią truflą lub cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli.