Spaghetti alla puttanesca

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić jednym z moich ulubionych przepisów na tradycyjną włoską pastę, czyli spaghetti alla puttanesca. Jest on bardzo prosty, bo przygotowanie całego dania to zaledwie 20 minut. Po ich upływie otrzymujemy intensywny pomidorowy sos z dodatkiem filecików anchois, kaparów, oliwek i płatków chilli. Mówię Wam, perfetto!

oryginalny przepis na spaghetti puttanesca

Składniki:

  • 5-6 filecików anchois
  • duży ząbek czosnku
  • garść kaparów
  • garść czarnych oliwek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300 g świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • 200 g makaronu spaghetti

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORCJE: 2

  1. Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie.

  2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez chwilę.

  3. Następnie w moździerzu utrzyj filety anchois na gładką pastę. Możesz zrobić to widelcem.

  4. Filety dodaj na patelnię i dalej podsmażaj. W międzyczasie dorzuć garść odsączonych kaparów oraz przekrojonych na połówki oliwek.

  5. Całość podsmażaj przez kilka minut i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty, następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory, dopraw pieprzem i duś pod przykryciem przez 10 minut.

  6. Po tym czasie dodaj odcedzony makaron i odrobinę wody z makaronu, jeśli jest taka potrzeba. Makaron z sosem wymieszaj na patelni i przełóż na talerze. Na koniec posyp posiekaną pietruszką, płatkami chilli i tartym parmezanem.

Jak Ci smakowało moje spaghetti alla puttanesca? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne pasty, to sprawdź też moje przepisy na maślane tagliatelle z czarną letnią truflą lub cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top