Tarta z borówkami

Uwielbiam lato pod wieloma względami, ale głównie chyba za to, że daje nam tyle pysznych, świeżych i kolorowych owoców. Można je jeść prosto z krzaka lub użyć jako składnik przeróżnych ciast i deserów, które smakują najlepiej podczas pikniku na trawie skąpanej w promieniach słońca. Jednym z takich letnich wypieków jest chrupiąca tarta z borówkami, wypróbujcie mój przepis i koniecznie weźcie ją na piknik.

Tarta z borówkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • średnie jajko
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 700 g świeżych borówek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • 1 roztrzepane jajko do nasmarowania tarty

Wykonanie:

PORCJE: okrągła forma o średnicy 28 cm

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i wbij jajko. Składniki zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj, tworząc okrąg o grubości około 1-1,5 cm. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie z wcześniej przygotowanego ciasta uformuj w niej spód do tarty (wysokość boków 3 cm). Pozostałe ciasto ponownie rozwałkuj i nożem wytnij długie paski oraz kilka np. gwiazdek formą do wykrawania ciasteczek.

  2. Nadzienie:

    Borówki wymieszaj z cukrem. Możesz delikatnie rozgnieść borówki. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w soku z cytryny (i odrobinie wody jeśli jest taka potrzeba) – konsystencja powinna być jednolita i płynna, bez grudek. Następnie wymieszaj ją z borówkami.

  3. Owoce wyłóż równomiernie na spodzie ciasta. Wierzch udekoruj wcześniej przygotowanymi paskami i gwiazdkami surowego ciasta. Na koniec wysmaruj je roztrzepanym jajkiem.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 35-45 minut.

Jak Ci smakowała moja tarta z borówkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na Pavlovą z borówkami i truskawkami, tartę z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką lub gallette z wiśniami i migdałami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry