Uwielbiam lato pod wieloma względami, ale głównie chyba za to, że daje nam tyle pysznych, świeżych i kolorowych owoców. Można je jeść prosto z krzaka lub użyć jako składnik przeróżnych ciast i deserów, które smakują najlepiej podczas pikniku na trawie skąpanej w promieniach słońca. Jednym z takich letnich wypieków jest chrupiąca tarta z borówkami, wypróbujcie mój przepis i koniecznie weźcie ją na piknik.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- średnie jajko
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
Nadzienie:
- 700 g świeżych borówek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- sok z cytryny
- 1 roztrzepane jajko do nasmarowania tarty
Wykonanie:
PORCJE: okrągła forma o średnicy 28 cm
- Kruche ciasto:
Najpierw wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i wbij jajko. Składniki zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj, tworząc okrąg o grubości około 1-1,5 cm. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie z wcześniej przygotowanego ciasta uformuj w niej spód do tarty (wysokość boków 3 cm). Pozostałe ciasto ponownie rozwałkuj i nożem wytnij długie paski oraz kilka np. gwiazdek formą do wykrawania ciasteczek.
- Nadzienie:
Borówki wymieszaj z cukrem. Możesz delikatnie rozgnieść borówki. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w soku z cytryny (i odrobinie wody jeśli jest taka potrzeba) – konsystencja powinna być jednolita i płynna, bez grudek. Następnie wymieszaj ją z borówkami.
-
Owoce wyłóż równomiernie na spodzie ciasta. Wierzch udekoruj wcześniej przygotowanymi paskami i gwiazdkami surowego ciasta. Na koniec wysmaruj je roztrzepanym jajkiem.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 35-45 minut.
Jak Ci smakowała moja tarta z borówkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na Pavlovą z borówkami i truskawkami, tartę z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką lub gallette z wiśniami i migdałami.