Kiedy w lodówce zostaje mi nadprogramowy kawałek dyni, to najczęściej wykorzystuję ją do przygotowania ciasta. Robię je razem z dziećmi, bo jest banalnie proste i zawsze wychodzi, a maluchy je uwielbiają. Mój przepis na ciasto dyniowe jest mocno inspirowany klasycznym ciastem marchewkowym, tylko marchewkę zastępuję tartą dynią. Na koniec robię przepyszny krem z mascarpone z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy, które bardzo dobrze komponują się ze smakiem dyni.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 250 g tartej dyni
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
- szklanka oleju rzepakowego
- 4 średnie jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Krem z mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 130 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 10 łyżek soku z pomarańczy
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z połówki pomarańczy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 20 minut
PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 28 cm
-
Najpierw obraną dynię zetrzyj na tarce o średnich oczkach i odważ ok. 250 g.
-
W naczyniu roztrzep jajka, wlej olej, dodaj cukier i całość wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz pastę waniliową i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec łyżką wmieszaj tartą dynię.
-
Dno okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 60-65 minut, aż do suchego patyczka.
- Krem z mascarpone:
W miseczce zmiksuj mascarpone z serkiem śmietankowym, sokiem z pomarańczy i cukrem pudrem.
-
Na przestudzone ciasto wyłóż krem i oprósz na koniec skórką z pomarańczy.
Jak Ci smakowało moje proste ciasto dyniowe z kremem? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na podwójnie czekoladowe brownie z orzechami i karmelem lub cytrynowe ciasto z cukinią i makiem.