Świąteczne pierniczki

W moim domu wszyscy uwielbiają te świąteczne pierniczki, jest to najlepszy przepis jaki dotąd wypróbowałam i dlatego pieczemy je co roku. Użyty w nich cukier muscovado nadaje charakterystycznego smaku i delikatnie wilgotnej konsystencji, natomiast masło sprawia, że są chrupiące.

Pierniczki z cukrem muscovado

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
  • 300 g cukru trzcinowego dark muscovado
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 50 ml mleka

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 min..

  1. Najpierw w misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, solą i przyprawami. Dodaj cukier waniliowy, cukier muscovado i ponownie wymieszaj.

  2. Do suchych składników dodaj masło i przez chwilę ucieraj ciasto palcami, tak żeby jak najdokładniej rozdrobnić cukier muscovado, który jest lekko klejący i zbity.

  3. Następnie dodaj jajko, wlej mleko i ponownie zagniataj ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto możesz przygotować wcześniej i przechowywać surowe w lodówce przez około 2 dni.

  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki odczekaj 15 minut, oderwij część i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Możesz delikatnie podsypać mąką lub rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

  5. Wykrawaj pierniczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Na koniec piecz przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po wystygnięciu możesz je udekorować lukrem.

Jak Ci się udały świąteczne pierniczki według mojego przepisu? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też mój przepis na amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry