Pieczona brukselka z parmezanem i orzechami

Odwiedzając ostatnio warzywniaki wszędzie przewijały mi się piękne, zielone i świeże brukselki. Nic dziwnego, przecież jesień i zima to akurat sezon na to pyszne i zdrowe warzywo. Stąd właśnie wzięła się pieczona brukselka z parmezanem i orzechami, która może stanowić zarówno dodatek do obiadu jak i osobny, wegetariański posiłek. Upieczone brukselki są chrupiące i jędrne, a dodatek orzechów włoskich i parmezanu wspaniale wydobywa ich wytrawny smak. Całość uzupełniają pestki i sok z granatu, które zapewniają odrobinę słodko-kwaśnego przełamania.

Pieczona brukselka z parmezanem i orzechami

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • około 50 g parmezanu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • duża garść orzechów włoskich
  • 1 owoc granatu
  • sól

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

  1. Najpierw brukselkę umyj. Większe główki przekrój na pół, małe pozostaw w całości.

  2. Następnie brukselki umieść w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i natrzyj dokładnie olejem i masłem.

  3. Całość posyp tartym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.

  4. Na około 5 minut przed wyjęciem z piekarnika, na brukselkach rozsyp lekko połamane orzechy włoskie.

  5. Następnie przygotuj naczynie, w którym będziesz podawać brukselki i na jego dno wyciśnij sok z połówki granatu.

  6. Na koniec do naczynia przełóż upieczone brukselki i dodaj pestki granatu.

Jak Ci smakowała moja pieczona brukselka z parmezanem i orzechami? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem lub zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry