Odwiedzając ostatnio warzywniaki wszędzie przewijały mi się piękne, zielone i świeże brukselki. Nic dziwnego, przecież jesień i zima to akurat sezon na to pyszne i zdrowe warzywo. Stąd właśnie wzięła się pieczona brukselka z parmezanem i orzechami, która może stanowić zarówno dodatek do obiadu jak i osobny, wegetariański posiłek. Upieczone brukselki są chrupiące i jędrne, a dodatek orzechów włoskich i parmezanu wspaniale wydobywa ich wytrawny smak. Całość uzupełniają pestki i sok z granatu, które zapewniają odrobinę słodko-kwaśnego przełamania.

Składniki:
- 300 g brukselki
- około 50 g parmezanu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- duża garść orzechów włoskich
- 1 owoc granatu
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 min..
-
Najpierw brukselkę umyj. Większe główki przekrój na pół, małe pozostaw w całości.
-
Następnie brukselki umieść w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i natrzyj dokładnie olejem i masłem.
-
Całość posyp tartym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.
-
Na około 5 minut przed wyjęciem z piekarnika, na brukselkach rozsyp lekko połamane orzechy włoskie.
-
Następnie przygotuj naczynie, w którym będziesz podawać brukselki i na jego dno wyciśnij sok z połówki granatu.
-
Na koniec do naczynia przełóż upieczone brukselki i dodaj pestki granatu.
Jak Ci smakowała moja pieczona brukselka z parmezanem i orzechami? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem lub zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami.