Ciasto „Krówka” z kajmakiem i bitą śmietaną

Ciasto „Krówka” z kajmakiem i bitą śmietaną to deser, któremu chyba nikt się nie oprze. Połączenie prostych i klasycznych smaków, czyli półkruchego ciasta, bitej śmietany, słodkiego kajmaku i chrupiących orzechów włoskich daje niesamowity efekt. Ważny jest też fakt, iż jest ono banalnie proste w przygotowaniu. „Krówka” gości na moim świątecznym stole już od wielu lat i wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością, znika z niego jako pierwsza w ciągu kilku minut.

Ciasto "Krówka" z kajmakiem i bitą śmietaną

Składniki:

Półkruche ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80 g zimnego masła
Dodatkowo:
  • 800 g śmietany 30%
  • 3 opakowania śmietan fix
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • puszka kajmaku
  • orzechy włoskie

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 min..

  1. Półkruche ciasto:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, solą i cukrem waniliowym. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Następnie podziel na dwie równe części, każdą zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na około 20 minut.

  2. Po tym czasie wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub zetrzyj na tarce bezpośrednio do okrągłej formy o średnicy około 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj palcami wypełniając dno formy i ponakłuwaj widelcem.

  3. Następnie piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

  4. Z drugą połówką ciasta postępuj tak samo.

  5. Kajmak przełóż do niewielkiego rondelka i podgrzewaj delikatnie cały czas mieszając, aż będzie jednolity i lekko płynny. Odstaw do przestygnięcia.

  6. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietan fix i ubijaj jeszcze przez kilka sekund do połączenia składników, uważając żeby nie przebić śmietany.

  7. Ostudzony spód zostaw na dnie formy, w której był pieczony i wyłóż na niego śmietanę. Następnie śmietanę przykryj drugim spodem ciasta, a na wierzchu rozprowadź masę kajmakową i ułóż na niej orzechy włoskie.

  8. Pamiętaj, żeby przechowywać ciasto w lodówce.Ciasto "Krówka" z kajmakiem i bitą śmietaną

Jak Ci smakowało moje ciasto „Krówka” z kajmakiem i bitą śmietaną? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na czekoladowy piernik z miodem i whisky, ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym lub sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry