Ciasto „Krówka” z kajmakiem i bitą śmietaną to deser, któremu chyba nikt się nie oprze. Połączenie prostych i klasycznych smaków, czyli półkruchego ciasta, bitej śmietany, słodkiego kajmaku i chrupiących orzechów włoskich daje niesamowity efekt. Ważny jest też fakt, iż jest ono banalnie proste w przygotowaniu. „Krówka” gości na moim świątecznym stole już od wielu lat i wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością, znika z niego jako pierwsza w ciągu kilku minut.
Składniki:
Półkruche ciasto:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 80 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 800 g śmietany 30%
- 3 opakowania śmietan fix
- 1 łyżeczka cukru pudru
- puszka kajmaku
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
- Półkruche ciasto:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, solą i cukrem waniliowym. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Następnie podziel na dwie równe części, każdą zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na około 20 minut.
-
Po tym czasie wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub zetrzyj na tarce bezpośrednio do okrągłej formy o średnicy około 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj palcami wypełniając dno formy i ponakłuwaj widelcem.
-
Następnie piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Z drugą połówką ciasta postępuj tak samo.
-
Kajmak przełóż do niewielkiego rondelka i podgrzewaj delikatnie cały czas mieszając, aż będzie jednolity i lekko płynny. Odstaw do przestygnięcia.
-
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietan fix i ubijaj jeszcze przez kilka sekund do połączenia składników, uważając żeby nie przebić śmietany.
-
Ostudzony spód zostaw na dnie formy, w której był pieczony i wyłóż na niego śmietanę. Następnie śmietanę przykryj drugim spodem ciasta, a na wierzchu rozprowadź masę kajmakową i ułóż na niej orzechy włoskie.
-
Pamiętaj, żeby przechowywać ciasto w lodówce.
Jak Ci smakowało moje ciasto „Krówka” z kajmakiem i bitą śmietaną? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na czekoladowy piernik z miodem i whisky, ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym lub sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą.