Pieczone awokado z jajkiem

Pieczone awokado z jajkiem to moja wersja tej klasycznej śniadaniowej kompozycji, bardzo popularnej także w Polsce, gdzie również dotarła globalna moda na ten zdrowy i pyszny owoc rodem z Meksyku. Banalnie prosty w przygotowaniu pełnowartościowy posiłek, który smakuje obłędnie i sprawdzi się doskonale także w roli zdrowej przekąski lub kolacji.

Pieczone awokado z jajkiem

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • kilka rzodkiewek
  • ziarna prażonego sezamu
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 limonki
  • szczypta chilli

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2

  1. Awokado przekrój na pół i okręć, żeby otworzyć owoc. Następnie w pestkę wbij nóż i przekręć, aby wyjąć pestkę. Łyżką wydrąż większą dziurę, w miejscu, gdzie znajdowała się pestka, tak żeby zmieściło się jajko.

  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż awokado skórką do dołu. Postaraj się, żeby połówki awokado stały stabilnie, możesz oprzeć je o brzegi blaszki. Wgłębienia dopraw szczyptą chilli i powoli wbij po jednym jajku na każdą połówkę.

  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Awokado z jajkiem wstaw do piekarnika na 10-14 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

  4. Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i pieprzem. Posyp prażonymi ziarnami sezamu i drobno posiekanym szczypiorkiem.
    Na koniec ułóż po kilka plasterków rzodkiewki i całość skrop limonką. Pieczone awokado z jajkiem

Jak Ci smakowało moje pieczone awokado z jajkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pożywne śniadanie, to sprawdź moje przepisy na jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub omlet z parmezanem i świeżą pietruszką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry