Pieczone awokado z jajkiem to moja wersja tej klasycznej śniadaniowej kompozycji, bardzo popularnej także w Polsce, gdzie również dotarła globalna moda na ten zdrowy i pyszny owoc rodem z Meksyku. Banalnie prosty w przygotowaniu pełnowartościowy posiłek, który smakuje obłędnie i sprawdzi się doskonale także w roli zdrowej przekąski lub kolacji.
Składniki:
- 1 awokado
- 2 jajka
- kilka rzodkiewek
- ziarna prażonego sezamu
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- 1/4 limonki
- szczypta chilli
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Awokado przekrój na pół i okręć, żeby otworzyć owoc. Następnie w pestkę wbij nóż i przekręć, aby wyjąć pestkę. Łyżką wydrąż większą dziurę, w miejscu, gdzie znajdowała się pestka, tak żeby zmieściło się jajko.
-
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż awokado skórką do dołu. Postaraj się, żeby połówki awokado stały stabilnie, możesz oprzeć je o brzegi blaszki. Wgłębienia dopraw szczyptą chilli i powoli wbij po jednym jajku na każdą połówkę.
-
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Awokado z jajkiem wstaw do piekarnika na 10-14 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
-
Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i pieprzem. Posyp prażonymi ziarnami sezamu i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Na koniec ułóż po kilka plasterków rzodkiewki i całość skrop limonką.
Jak Ci smakowało moje pieczone awokado z jajkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pożywne śniadanie, to sprawdź moje przepisy na jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub omlet z parmezanem i świeżą pietruszką.