Puszysta pizza z pieczarkami i cebulą to jedno z tych dań, podczas jedzenia których wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Od razu mam przed oczami ten magiczny moment, kiedy babcia wyciągała ją z piekarnika i była ona najpyszniejsza na świecie. To jest zdecydowanie mój comfort food i polecam Wam także jego spróbowanie.
Składniki:
Puszyste ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 8 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka miękkiego masła (około 20 g)
- olej do nasmarowania formy do pieczenia
- łyżeczka soli
Farsz pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- szklanka pasaty pomidorowej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- cukier
Dodatkowo:
- 200 g żółtego sera
- suszone oregano (opcjonalnie)
- suszony majeranek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 3 godziny
PORCJE: dwie pizze, okrągła forma do zapiekania 26 cm
- Ciasto drożdżowe:
Najpierw w rondelku podgrzej mleko, dodaj łyżkę masła i zamieszaj do rozpuszczenia. Mleko powinno być letnie, nie gorące. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie wlej mleko. Ciasto wyrabiaj kilka minut, aż będzie elastyczne. Na koniec wyrobione ciasto włóż do większego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny.
- Farsz pieczarkowy:
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę smaż, aż zmięknie i będzie zrumieniona. W tym czasie dokładnie umyj pieczarki, następnie osusz i pokrój w cienkie plasterki. Do cebuli dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj, aż z pieczarek wyparuje woda i będą dobrze zrumienione.
- Sos pomidorowy:
W miseczce wymieszaj pastę i koncentrat pomidorowy, dopraw solą i cukrem do smaku.
-
Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat, lekko oprószony mąką. Ciasto wyrabiaj przez chwilę, następnie podziel na dwie części i z każdej rozwałkuj okrągły spód, tak żeby pasował do okrągłej formy o średnicy około 28 cm.
-
Formę nasmaruj olejem i ułóż w nim spód. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie na spodzie do pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, następnie ułóż warstwę farszu pieczarkowego i zetrzyj 100 g żółtego sera (tarką o grubych oczkach).
-
Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
-
Tak samo postępuj z drugim spodem na pizzę. Jeśli drugą porcję pizzy pieczesz w tym samym naczyniu, to pamiętaj, żeby drugi spód przykryć ściereczką.
-
Na koniec upieczoną pizzę oprósz suszonym oregano i majerankiem.
Jak Ci smakowała moja puszysta pizza z pieczarkami i cebulą? Jeśli szukasz innych pomysłów na proste obiady, to sprawdź też moje przepisy na szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem lub pieczone klopsiki cielęce w pomidorach.
Ile soli dodać do ciasta drożdżowego? 🙂 Łyżeczka wystarczy? Pozdrawiam
Tak 🙂