Puszysta pizza z pieczarkami i cebulą

Puszysta pizza z pieczarkami i cebulą to jedno z tych dań, podczas jedzenia których wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Od razu mam przed oczami ten magiczny moment, kiedy babcia wyciągała ją z piekarnika i była ona najpyszniejsza na świecie. To jest zdecydowanie mój comfort food i polecam Wam także jego spróbowanie.

Domowa pizza na puszystym drożdżowym spodzie z pieczarkami

Składniki:

Puszyste ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 8 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła (około 20 g)
  • olej do nasmarowania formy do pieczenia
  • łyżeczka soli
Farsz pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy:
  • szklanka pasaty pomidorowej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • cukier
Dodatkowo:
  • 200 g żółtego sera
  • suszone oregano (opcjonalnie)
  • suszony majeranek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 3 godz..

PORCJE: dwie pizze, okrągła forma do zapiekania 26 cm

  1. Ciasto drożdżowe:

    Najpierw w rondelku podgrzej mleko, dodaj łyżkę masła i zamieszaj do rozpuszczenia. Mleko powinno być letnie, nie gorące. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie wlej mleko. Ciasto wyrabiaj kilka minut, aż będzie elastyczne. Na koniec wyrobione ciasto włóż do większego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny.

  2. Farsz pieczarkowy:

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę smaż, aż zmięknie i będzie zrumieniona. W tym czasie dokładnie umyj pieczarki, następnie osusz i pokrój w cienkie plasterki. Do cebuli dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj, aż z pieczarek wyparuje woda i będą dobrze zrumienione.

  3. Sos pomidorowy:

    W miseczce wymieszaj pastę i koncentrat pomidorowy, dopraw solą i cukrem do smaku.

  4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat, lekko oprószony mąką. Ciasto wyrabiaj przez chwilę, następnie podziel na dwie części i z każdej rozwałkuj okrągły spód, tak żeby pasował do okrągłej formy o średnicy około 28 cm.

  5. Formę nasmaruj olejem i ułóż w nim spód. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie na spodzie do pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, następnie ułóż warstwę farszu pieczarkowego i zetrzyj 100 g żółtego sera (tarką o grubych oczkach).

  6. Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

  7. Tak samo postępuj z drugim spodem na pizzę. Jeśli drugą porcję pizzy pieczesz w tym samym naczyniu, to pamiętaj, żeby drugi spód przykryć ściereczką.

  8. Na koniec upieczoną pizzę oprósz suszonym oregano i majerankiem.

Jak Ci smakowała moja puszysta pizza z pieczarkami i cebulą? Jeśli szukasz innych pomysłów na proste obiady, to sprawdź też moje przepisy na szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem lub pieczone klopsiki cielęce w pomidorach.

2 thoughts on “Puszysta pizza z pieczarkami i cebulą”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry