Mój patent na przejrzałe banany? Nic prostszego! Karmelizowane banany z odrobiną ulubionego mocnego alkoholu, oprószone deserową czekoladą i polane śmietanką. W tej postaci banany są wyjątkowo smaczne, a przyrządzam je w niecałe 15 minut.
Składniki:
- 2-3 dojrzałe banany
- 7 łyżek brązowego cukru
- 20 g masła
- 50 ml brandy (opcjonalnie inny alkohol np rum, whisky)
- gorzka czekolada (do podania)
- śmietanka 30% (do podania)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2-3
-
Najpierw na rozgrzaną patelnię dodaj masło i wsyp cukier. Podsmażaj, aż cukier zacznie się roztapiać i karmelizować, w tym czasie nie mieszaj łyżką karmelu. Od czasu do czasu poruszaj patelnią.
-
Banany przekrój na pół, a potem każdą połówkę wzdłuż. Możesz także pokroić je w plasterki. Kiedy z cukru powstanie karmel poukładaj na nim pokrojone banany. Podsmażaj z każdej strony, aż będą zrumienione, po około minucie z każdej strony.
- Flambirowanie:
Na koniec wlej alkohol i podpal go. Płomień zgaśnie sam, kiedy alkohol odparuje.
-
Banany przełóż do miseczek, oprósz tartą czekolada i wlej odrobinę śmietanki.
Jak Ci smakowały moje karmelizowane banany z alkoholem i czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na krem cytrynowy z mini bezami, naleśniki z syropem pomarańczowym lub babeczki podwójnie czekoladowe z sosem karmelowym.