Karmelizowane banany z alkoholem i czekoladą

Mój patent na przejrzałe banany? Nic prostszego! Karmelizowane banany z odrobiną ulubionego mocnego alkoholu, oprószone deserową czekoladą i polane śmietanką. W tej postaci banany są wyjątkowo smaczne, a przyrządzam je w niecałe 15 minut.

Karmelizowane banany z brandy

Składniki:

  • 2-3 dojrzałe banany
  • 7 łyżek brązowego cukru
  • 20 g masła
  • 50 ml brandy (opcjonalnie inny alkohol np rum, whisky)
  • gorzka czekolada (do podania)
  • śmietanka 30% (do podania)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2-3

  1. Najpierw na rozgrzaną patelnię dodaj masło i wsyp cukier. Podsmażaj, aż cukier zacznie się roztapiać i karmelizować, w tym czasie nie mieszaj łyżką karmelu. Od czasu do czasu poruszaj patelnią.

  2. Banany przekrój na pół, a potem każdą połówkę wzdłuż. Możesz także pokroić je w plasterki. Kiedy z cukru powstanie karmel poukładaj na nim pokrojone banany. Podsmażaj z każdej strony, aż będą zrumienione, po około minucie z każdej strony.

  3. Flambirowanie:

    Na koniec wlej alkohol i podpal go. Płomień zgaśnie sam, kiedy alkohol odparuje.

  4. Banany przełóż do miseczek, oprósz tartą czekolada i wlej odrobinę śmietanki.

Jak Ci smakowały moje karmelizowane banany z alkoholem i czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na krem cytrynowy z mini bezami, naleśniki z syropem pomarańczowym lub babeczki podwójnie czekoladowe z sosem karmelowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry