Mini quiche z pieczarkami i indykiem to jedna z moich ulubionych potraw, którą mogę przygotować wcześniej, a kiedy łapie mnie głód, to tylko odgrzewam ją w piekarniku i mam pyszny lunch. To danie bez problemu można spakować do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy dodać kilka listków sałaty, pomidorków koktajlowych lub innych ulubionych warzyw i mamy pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
- 200 g filetu z indyka
- 3 dymki
- szczypior
- ząbek czosnku
- 200 g pieczarek
- 300 g kruchego ciasta
- 5 jajek
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g serka śmietankowego typu cream cheese
- sól, pieprz
- masło
- olej do smażenia
Do podania:
- sałata
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
PORCJE: 5 sztuk
-
Najpierw na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż pokrojonego w małą kostkę indyka. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec usmażone mięso przełóż na talerzyk.
-
Na patelni podsmaż pokrojoną cebulkę dymkę, następnie dodaj posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i smaż, aż pieczarki będą zrumienione. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj wcześniej przygotowanego indyka i całość wymieszaj.
-
W misce roztrzep jajka, wlej śmietankę i dodaj serek śmietankowy. Wymieszaj do połączenia składników.
-
Przygotuj 5 okrągłych mini form do zapiekania, których dna wraz z bokami wysmaruj masłem.
-
Kruche ciasto lekko rozwałkuj, następnie wytnij krążki wielkością odpowiadające formom do zapiekania. Ciastem wyłóż dno formy oraz boki. Następnie do każdej nałóż wcześniej przygotowany farsz pieczarkowo – mięsny i wlej masę jajeczną. Na koniec dodaj po łyżce posiekanego szczypioru.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 -25 minut.
-
Mini quiche podawaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek.
Jak Ci smakowała moja mini quiche z pieczarkami i indykiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie lunche, to sprawdź też moje przepisy na prostą pastę z sosem ze świeżych pomidorów, naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz prażonym słonecznikiem lub jajka zapiekane z cukinią i chorizo.