Truskawkowe smoothie bowl z mango i kiwi

Fit deser, czyli truskawkowe smoothie bowl z mango i kiwi to bomba pełna witamin, pyszna, zdrowa i kolorowa. Dosładzana tylko naturalnym cukrem pochodzącym z suszonych daktyli. Pasta tahini nadaje temu deserowi dodatkowego wymiaru smakowego. Takie zdrowe słodkości można jeść bez wyrzutów sumienia i ja właśnie tak robię.

Truskawkowe smoothie bowl z mango i kiwi

Składniki:

  • 400 g mrożonych truskawek
  • 4-5 sztuk suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka pasty tahini lub pasty migdałowej
  • dojrzałe mango
  • kiwi
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw namocz suszone daktyle. W tym celu umieść je w filiżance i zalej wrzątkiem, tak żeby były tylko przykryte wodą, nie więcej. Odstaw na minimum godzinę lub pozostaw na noc.

  2. Mango i kiwi obierz ze skórki, pokrój w kostkę i plasterki.

  3. W blenderze umieść mrożone truskawki (najlepiej, jeśli truskawki wyjmiesz z zamrażarki około 15 minut wcześniej). Dodaj daktyle wraz z wodą, w której się moczyły i łyżeczkę pasty tahini. Całość dokładnie zblenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

  4. Zmielone truskawki przełóż do dwóch miseczek, na wierzchu poukładaj mango i kiwi. Na koniec oprósz wiórkami kokosowymi.Truskawkowe smoothie bowl z mango i kiwi

Jak Ci smakowało moje truskawkowe smoothie bowl z mango i kiwi? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe desery, to sprawdź też moje przepisy na fit deser z wiśniami i kremem czekoladowo – chałwowym lub zdrowe ciasto z płatkami owsianymi, jogurtem i owocami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry