Fit deser, czyli truskawkowe smoothie bowl z mango i kiwi to bomba pełna witamin, pyszna, zdrowa i kolorowa. Dosładzana tylko naturalnym cukrem pochodzącym z suszonych daktyli. Pasta tahini nadaje temu deserowi dodatkowego wymiaru smakowego. Takie zdrowe słodkości można jeść bez wyrzutów sumienia i ja właśnie tak robię.

Składniki:
- 400 g mrożonych truskawek
- 4-5 sztuk suszonych daktyli
- 1 łyżeczka pasty tahini lub pasty migdałowej
- dojrzałe mango
- kiwi
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE: 2
-
Najpierw namocz suszone daktyle. W tym celu umieść je w filiżance i zalej wrzątkiem, tak żeby były tylko przykryte wodą, nie więcej. Odstaw na minimum godzinę lub pozostaw na noc.
-
Mango i kiwi obierz ze skórki, pokrój w kostkę i plasterki.
-
W blenderze umieść mrożone truskawki (najlepiej, jeśli truskawki wyjmiesz z zamrażarki około 15 minut wcześniej). Dodaj daktyle wraz z wodą, w której się moczyły i łyżeczkę pasty tahini. Całość dokładnie zblenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
-
Zmielone truskawki przełóż do dwóch miseczek, na wierzchu poukładaj mango i kiwi. Na koniec oprósz wiórkami kokosowymi.
Jak Ci smakowało moje truskawkowe smoothie bowl z mango i kiwi? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe desery, to sprawdź też moje przepisy na fit deser z wiśniami i kremem czekoladowo – chałwowym lub zdrowe ciasto z płatkami owsianymi, jogurtem i owocami.