Omlet z płatkami owsianymi w stylu greckim

Omlet z płatkami owsianymi to moje ostatnie odkrycie. Bardzo lubię przyrządzić sobie taki posiłek o każdej porze dnia, kiedy tylko poczuję głód, a chciałabym zjeść coś zdrowego na szybko. Smażę wtedy omlet z dodatkiem płatków owsianych. Dodaję moje ulubione dodatki, często te, które akurat mam w lodówce. Składam i mam gotowy pożywny i pyszny posiłek. Do omleta najlepiej jest użyć płatków owsianych górskich, tych drobniejszych, ponieważ szybciej miękną podczas przyrządzania.

Omlet z płatkami owsianymi w stylu greckim

Składniki na omlet z płatkami owsianymi:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól
  • pierz
  • 1/2 łyżeczki masła do smażenia

Dodatki:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2-3 plastry pomidora
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 25 g sera feta

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut.

PORCJE: 1

  1. Najpierw w miseczce roztrzep jajka. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wsyp 2 łyżki płatków owsianych. Użyłam górskich – tych drobniejszych. Całość wymieszaj i odstaw na czas przygotowywania dodatków.

  2. W międzyczasie pomidora i cebulę pokrój w plastry. Pół awokado pokrój w paski.

  3. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wlej masę na omleta. Smaż 1-2 minuty i obróć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę.

  4. Omlet przełóż na talerz. Na połowie rozłóż awokado, pomidory i cebulę. Na koniec obsyp rozkruszonym w dłoniach serem feta.

  5. Następnie złóż na pół i jeszcze raz na pół. Tak żeby powstał trójkąt.

Jak Ci smakował Ci mój omlet z płatkami owsianymi w stylu greckim?

Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i zdrowe śniadania to sprawdź koniecznie moje inne przepis na przepyszne jajka zapiekane z chorizo i cukinią, jajko w koszulce ze szpinakiem i serem feta lub omlet caprese z awokado.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry