Omlet z płatkami owsianymi to moje ostatnie odkrycie. Bardzo lubię przyrządzić sobie taki posiłek o każdej porze dnia, kiedy tylko poczuję głód, a chciałabym zjeść coś zdrowego na szybko. Smażę wtedy omlet z dodatkiem płatków owsianych. Dodaję moje ulubione dodatki, często te, które akurat mam w lodówce. Składam i mam gotowy pożywny i pyszny posiłek. Do omleta najlepiej jest użyć płatków owsianych górskich, tych drobniejszych, ponieważ szybciej miękną podczas przyrządzania.
Składniki na omlet z płatkami owsianymi:
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól
- pierz
- 1/2 łyżeczki masła do smażenia
Dodatki:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2-3 plastry pomidora
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 25 g sera feta
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 1
-
Najpierw w miseczce roztrzep jajka. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wsyp 2 łyżki płatków owsianych. Użyłam górskich – tych drobniejszych. Całość wymieszaj i odstaw na czas przygotowywania dodatków.
-
W międzyczasie pomidora i cebulę pokrój w plastry. Pół awokado pokrój w paski.
-
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wlej masę na omleta. Smaż 1-2 minuty i obróć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę.
-
Omlet przełóż na talerz. Na połowie rozłóż awokado, pomidory i cebulę. Na koniec obsyp rozkruszonym w dłoniach serem feta.
-
Następnie złóż na pół i jeszcze raz na pół. Tak żeby powstał trójkąt.
Jak Ci smakował Ci mój omlet z płatkami owsianymi w stylu greckim?
Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i zdrowe śniadania to sprawdź koniecznie moje inne przepis na przepyszne jajka zapiekane z chorizo i cukinią, jajko w koszulce ze szpinakiem i serem feta lub omlet caprese z awokado.