Sałatka z burakiem, serem pleśniowym i sosem balsamicznym

Udało mi się ostatnio zdobyć trochę pięknych i dorodnych buraków z uprawy ekologicznej, więc zdecydowałam się je wykorzystać w kolejnym przepisie. Tak właśnie powstała sałatka z burakiem, serem pleśniowym i sosem balsamicznym. Doskonała kompozycja świeżych i słodkich buraków z aromatycznym serem z niebieską pleśnią oraz chrupiącymi orzechami włoskimi i grzankami, do przygotowania w zaledwie 15 minut.

Sałatka z burakiem, serem pleśniowym, szpinakiem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 duży ugotowany czerwony burak
  • około 100 g szpinaku baby
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • kawałek bagietki lub chleba + masło
Sos balsamiczny:
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw na rozgrzanej patelni upraż orzechy włoskie i odłóż na talerzyk. Następnie na patelnię dodaj odrobinę masła i porwaną na kawałki bagietkę. Smaż, aż będzie chrupiąca.

  2. Do miski dodaj szpinak, pokrojonego w niedużą kostkę buraka. Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce i rozsyp na sałatce. Następnie rozkrusz ser pleśniowy i posyp orzechami włoskimi. Na koniec całość wymieszaj.

  3. Sos balsamiczny:

    Wszystkie składniki sosu umieść w słoiczku i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

  4. Sałatkę skrop sosem i ponownie wymieszaj, na koniec dodaj stosowane kawałki pieczywa.

Jak Ci smakowała moja sałatka z burakiem, serem pleśniowym i sosem balsamicznym? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe i smaczne dania lunchowe, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę z kuskusem, serem halloumi i granatem lub sałatkę z truskawkami, awokado i serem feta.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry