Udało mi się ostatnio zdobyć trochę pięknych i dorodnych buraków z uprawy ekologicznej, więc zdecydowałam się je wykorzystać w kolejnym przepisie. Tak właśnie powstała sałatka z burakiem, serem pleśniowym i sosem balsamicznym. Doskonała kompozycja świeżych i słodkich buraków z aromatycznym serem z niebieską pleśnią oraz chrupiącymi orzechami włoskimi i grzankami, do przygotowania w zaledwie 15 minut.
Składniki:
- 1 duży ugotowany czerwony burak
- około 100 g szpinaku baby
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- kawałek bagietki lub chleba + masło
Sos balsamiczny:
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw na rozgrzanej patelni upraż orzechy włoskie i odłóż na talerzyk. Następnie na patelnię dodaj odrobinę masła i porwaną na kawałki bagietkę. Smaż, aż będzie chrupiąca.
-
Do miski dodaj szpinak, pokrojonego w niedużą kostkę buraka. Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce i rozsyp na sałatce. Następnie rozkrusz ser pleśniowy i posyp orzechami włoskimi. Na koniec całość wymieszaj.
- Sos balsamiczny:
Wszystkie składniki sosu umieść w słoiczku i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
-
Sałatkę skrop sosem i ponownie wymieszaj, na koniec dodaj stosowane kawałki pieczywa.
Jak Ci smakowała moja sałatka z burakiem, serem pleśniowym i sosem balsamicznym? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe i smaczne dania lunchowe, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę z kuskusem, serem halloumi i granatem lub sałatkę z truskawkami, awokado i serem feta.
Sałatka jest doskonała!
Dziękuję, bardzo się cieszę, że Ci smakuje 🙂